Cultiu de gírgola de bruc autòctona
(Lyophyllum decastes)

Lyophyllum decastes es considera un bon comestible a Europa i un dels tres millors comestibles de la gastronomia japonesa, amb el nom tradicional de shimeji, ara “Hatake-shimédji” (ハ タ ケ シ メ ジ: “Shimeji de camp”). A Catalunya se’l coneix com a “gírgola de bruc” o “moixernó d’estepa”.

El barret, d’hemisfèric a pla convex i de marge enrotllat, oscil·la entre els 4 i els 15 cm d’ample. La cutícula és llisa, de color marró fosc a gris. La carn és ferma i es manté blanca i compacta fins i tot en exposició. Les tiges fan 4-15 cm de llargada i 1-2 cm d’amplada, de blanques a grises amb tonalitats marrons, massisses i elàstiques, amples a la base. Làmines adherents o lleugerament decurrents, blanques que poden engroguir lleugerament amb l’edat i fàcilment separables. Les espores són blanques, subgloboses, de 5-5,7 x 5-6,5 µm, hialines, llises. Esporada blanca .

Lyophyllum decastes creix en agrupacions normalment sota bruc (Erica sp.), estepa pringosa (Cistus ladanifer) i estepa blanca (Cistus albidus). També es pot trobar en sòls degradats, sovint a prop dels camins, en soques, arrels o fusta enterrada de planifolis i coníferes. Fructifica de finals d’estiu a finals de tardor.

Aquesta espècie, en general poc coneguda a casa nostre, es considera comestible i molt bona, amb gust farinós i un feble gust de rave i olor fúngica. Però s’ha de tractar amb precaució a causa d’alguns informes de malestar gàstric, així com de la possibilitat de confondre-la amb espècies potencialment tòxiques. Lyophyllum decastes és similar en aparença a les espècies tòxiques com: Lyophyllum loricatum, Lyophyllum connatum, Clitocybe dilatata i algunes del gènere Entoloma. Lyophyllum semitale i Pluteus petasatus també tenen un aspecte similar.

Al llarg del projecte pilot hem aconseguit aïllar 20 soques de Lyophyllum decastes associades majoritàriament a roures a la comarca d’Osona. S’ha aconseguit la producció de bolets en condicions controlades després de modificar el substrat de cultiu amb la incorporació de compost de bruc.

Foto: Jordi Rius

Al llarg del projecte pilot hem aconseguit aïllar 20 soques de Lyophyllum decastes associades majoritàriament a roures a la comarca d’Osona

Foto: boletsdesoca.com
Foto: boletsdesoca.com
Miceli/llavor en producció. Foto: Eduard Puigdomènech
Foto: Joan Pera
Foto: boletsdesoca.com

S’ha aconseguit la producció de bolets en condicions controlades després de modificar el substrat de cultiu amb la incorporació de compost de bruc

Foto: boletsdesoca.com
Gírgola de bruc saltejada. Foto: Eduard Puigdomènech