Cultiu de gírgola de bruc autòctona
(Lyophyllum decastes)
Lyophyllum decastes es considera un bon comestible a Europa i un dels tres millors comestibles de la gastronomia japonesa, amb el nom tradicional de shimeji, ara “Hatake-shimédji” (ハ タ ケ シ メ ジ: “Shimeji de camp”). A Catalunya se’l coneix com a “gírgola de bruc” o “moixernó d’estepa”.
El barret, d’hemisfèric a pla convex i de marge enrotllat, oscil·la entre els 4 i els 15 cm d’ample. La cutícula és llisa, de color marró fosc a gris. La carn és ferma i es manté blanca i compacta fins i tot en exposició. Les tiges fan 4-15 cm de llargada i 1-2 cm d’amplada, de blanques a grises amb tonalitats marrons, massisses i elàstiques, amples a la base. Làmines adherents o lleugerament decurrents, blanques que poden engroguir lleugerament amb l’edat i fàcilment separables. Les espores són blanques, subgloboses, de 5-5,7 x 5-6,5 µm, hialines, llises. Esporada blanca .
Lyophyllum decastes creix en agrupacions normalment sota bruc (Erica sp.), estepa pringosa (Cistus ladanifer) i estepa blanca (Cistus albidus). També es pot trobar en sòls degradats, sovint a prop dels camins, en soques, arrels o fusta enterrada de planifolis i coníferes. Fructifica de finals d’estiu a finals de tardor.
Aquesta espècie, en general poc coneguda a casa nostre, es considera comestible i molt bona, amb gust farinós i un feble gust de rave i olor fúngica. Però s’ha de tractar amb precaució a causa d’alguns informes de malestar gàstric, així com de la possibilitat de confondre-la amb espècies potencialment tòxiques. Lyophyllum decastes és similar en aparença a les espècies tòxiques com: Lyophyllum loricatum, Lyophyllum connatum, Clitocybe dilatata i algunes del gènere Entoloma. Lyophyllum semitale i Pluteus petasatus també tenen un aspecte similar.
Al llarg del projecte pilot hem aconseguit aïllar 20 soques de Lyophyllum decastes associades majoritàriament a roures a la comarca d’Osona. S’ha aconseguit la producció de bolets en condicions controlades després de modificar el substrat de cultiu amb la incorporació de compost de bruc.
Al llarg del projecte pilot hem aconseguit aïllar 20 soques de Lyophyllum decastes associades majoritàriament a roures a la comarca d’Osona
S’ha aconseguit la producció de bolets en condicions controlades després de modificar el substrat de cultiu amb la incorporació de compost de bruc