Cultiu de gírgola de panical autòctona
(Pleurotus eryngii)

Pleurotus eryngii (conegut a Catalunya com a “Gírgola de panical”) és un bolet comestible originari de les regions mediterrànies d’Europa, el Pròxim Orient i el nord d’Àfrica, però també es conrea a moltes parts d’Àsia. És, però, poc freqüent i relativament desconegut a Catalunya, a diferència d’Espanya on és un dels bolets més apreciats. El seu nom específic es deriva del fet de créixer generalment en associació amb les arrels d’Eryngium campestre o d’altres plantes d’Eryngium (panicals o cards corredors). P. eryngii és un complex d’espècies i s’han descrit diverses varietats, associades amb diferents plantes de la família de les pastanagues (Apiaceae).

Pleurotus eryngii és l’espècie més gran del gènere Pleurotus, que també conté Pleurotus ostreatus, molt més conegut. Barret de 4-11 cm, convex, després aplanat. Cutícula finament escamosa, llisa al madurar, de color ocre a marró fosc, fins i tot quasi negre. Carn blanca i tendre. Té una tija blanca, llisa, carnosa i gruixuda, de 4-6 x 0,7-1 cm, excèntrica, rarament central. Espores cilíndriques, de 10-12 x 5-5,5 µm, hialines, llises, no amiloides. Esporada blanca.

La seva extensió natural va des de l’oceà Atlàntic fins a la conca mediterrània i d’Europa central fins a l’Àsia occidental i l’Índia. A diferència d’altres espècies de Pleurotus, que són fonamentalment fongs de descomposició de la fusta, el complex P. eryngii també són paràsits oportunistes a les arrels de les plantes herbàcies, i també es poden cultivar en residus orgànics. Surt a la tardor en erms i camps abandonats on creixen els panicals, i també prop de la platja (sobre les arrels del panical marí i de la canyaferla), a les vores dels camins i a muntanya.

Excel·lent comestible, té poc sabor o aroma quan està cru. Quan es cuina, però, desenvolupa un potent sabor umami i una textura carnosa. Es cultiva àmpliament. Pleurotus eryngii pot contenir compostos que estimulen el sistema immunitari i pot funcionar com a agent dietètic per a la reducció del colesterol.

En el desenvolupament del projecte pilot vàrem obtenir 9 soques de P. eryngii, associades a Eryngium campestre i recollides a la zona del Priorat. Es va obtenir la producció de bolets amb totes les soques provades. Disposem així de soques autòctones pel cultiu de la gírgola de panical.

Foto: Stefan Mintoff (commons.wikimedia.org)

En el desenvolupament del projecte pilot vàrem obtenir 9 soques de P. eryngii, associades a Eryngium campestre i recollides a la zona del Priorat

Diferències organolèptiques notables entre les diferents soques. Foto: boletsdesoca.com
Foto: boletsdesoca.com
Foto: Joan Pera
Foto: boletsdesoca.com

Es va obtenir la producció de bolets amb totes les soques provades. Disposem així de soques autòctones pel cultiu de la gírgola de panical

Foto: boletsdesoca.com