Categoria
-
Actes
Acta de la reuniĆ³ del grup operatiu projecte pilot innovador:
DiversificaciĆ³ del cultiu de bolets comestibles amb noves especies autĆ²ctones
Ordre del dia:
-
PreparacioĢ de la MemoĢria i CertificacioĢ final del Projecte Pilot Innovador
Assistents a la reuniĆ³:
Carles Diaz (TEB Verd/Bolet ben Fet), Eduard PuigdomeĢnech (Bolets de Soca), Laia Ribas (Societat Catalana de Micologia), i Joan Pera (IRTA).
1. PreparacioĢ de la MemoĢria i CertificacioĢ final del Projecte Pilot Innovador
En Carles Diaz exposa que algunes de les tasques que resten per desenvolupar dins del projecte resulten molt meĢs efectives si es duen a terme durant els mesos de tardor. En especial, la valoracioĢ organoleĢptica i culinaĢria per part dels restauradors que estan participant, i amb els que cal insistir per a obtenir tota la informacioĢ possible, aixiĢ com les tasques de divulgacioĢ, tant al sector com a la opinioĢ puĢblica en general. Per aquest motiu, sāha solĀ·licitat de forma motivada una proĢrroga en lāexecucioĢ i justificacioĢ del projecte pilot fins el 15 de novembre. AixoĢ permetria participar, per exemple, en: Slow Food Catalunya, Fira AĢpat de Barcelona, Forum GastronoĢmic…(totes elles a lāoctubre). La documentacioĢ sāha presentat telemaĢticament al DAMM avui mateix, dia 7 de setembre de 2021.
Laia Ribas informa de que estem a lāespera de rebre les indicacions, per part de lāAgencia EspanĢola de Seguridad Alimentaria (Ministerio de Agricultura), de com procedir per a poder incloure, en el decret de bolets comercialitzables, les especies fuĢngiques que hem aconseguit cultivar i que no figuren en lāesmentat decret. En especial: Fistulina hepatica, Lyophyllum decastes i Polyporus squamosus.
Na Laia Ribas ofereix la possibilitat dāutilitzar els contactes que disposa en algunes cadenes de televisioĢ (A3, TVE) per mirar de fer difusioĢ tambeĢ del projecte en aquests tipus de mitjans. Al mateix temps, proposa aprofitar el projecte de recerca engegat per dissenyar material divulgatiu i activitats formatives que puguin arribar a les escoles i acostar el mon dels bolets, i el seu cultiu, als estudiants de primaĢria i secundaĢria. Queden dāacord en coordinar-ho amb lāEduard PuigdomeĢnech i reunir-nos novament.
Es discuteix la importaĢncia de la siĢntesi de vitamina D en algunes especies de bolets ligniĢcoles cultivats, i l’intereĢs per un assaig comparant el contingut en vitamina D dāalgunes de les especies (maitake per exemple) cultivades en diferents condicions lumiĢniques. Es podria plantejar abordar un assaig de dimensions reduiĢdes si es concediĢs la proĢrroga solĀ·licitada.
En Joan Pera comunica que sāha posat en contacte amb les companyes de transfereĢncia tecnoloĢgica i comunicacioĢ de lāIRTA, aixiĢ com amb els teĢcnics del DAMM, de cara a programar una segona jornada PATT pel dia 11 de novembre de 2021 a la tarda (17-19h). SeraĢ una jornada continuacioĢ de la que es va fer a lāabril i en la que presentar els resultats definitius del projecte.
Sense altres temes a tractar, sāaixeca la reunioĢ a les 12:00h.
*ActualitzaciĆ³
Amb posterioritat a la reunioĢ de coordinacioĢ sāhan produiĢt novetats rellevants en alguns dels temes tractats, que passem a relacionar en les seguĢents NOTES:
- El DAMM ha contestat afirmativament i es concedeix la proĢrroga del projecte fins el 15 de novembre de 2021 (sāadjunta resolucioĢ)
- La Agencia EspanĢola de Seguridad Alimentaria ha contestat sobre el procediment a seguir, i podem donar per iniciat el proceĢs per a arribar a incloure les noves espeĢcies cultivades al decret que regula la comercialitzacioĢ de bolets comestibles.